2 Yaş Sendromu Nedir? Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?
Makalede Neler Var?
Doğal yaşantımızda hareketli, her şeyi merak eden, kurcalayan, bağıran çocuklar büyüklerimiz tarafından “yaramaz” ve “bebeklikten çıkmış” artık diye adlandırılır. Halbuki bu kadar basit ve söylenip geçilecek bir süreç değildir. Hem ebeveynler, hem diğer kardeşler, hem de bebek çocuk için zorlu ve sancılı bir süreçtir. Annelerin bu dönemde büyük desteğe ihtiyacı vardır.
Emzirme, besleme, temizleme, giydirme, minnoş ellerinden öpmek… derken anneler zamanın nasıl geçtiğini anlamaz bile artık bebekleri emekleme dönemini atlatmış, yürüyor, koşuyor, dokunuyor ve yavaş yavaş kendilerinden uzaklaşıyordur.
Çünkü bebekler artık bebekliğe veda ediyordur.
2 Yaş Sendromu Nedir?
Hayata ilk adımlarını atan bebeğiniz herhangi bir şeye dokunduğunda artık ne hissettiğini biliyor. Sıra geldi dokunduğu şeylerin ne işe yaradığı ve bunlarla neler yapabileceğine kısaca keşfetmeye.
Nasıl ki biz büyükler yeni bir yere gittiğimizde gözlerimizi fincan ağzı gibi açar bakarız, nasıl ki alışverişe çıktığımızda rengine, özelliğine diğer kıyafetle uyumuna bakar, deneriz, işte bebeklerimizde bu merak ve özgürlükle hayata koşar. Kendini size gösterir, çabalar. Sonucunu düşünmese de bebeğiniz artık yaptıklarıyla size birey olduğunu kanıtlamaya çalışır.
Bebek ebeveyninden kopup kopmamak arasında kendi başına yaptıklarıyla sağlıklı gelişim sürecine girer. İşte bu kopuş süreci 2 yaş sendromunun ta kendisidir. Terrible two “korku 2” olarak ta adlandırılır.
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?
Doğası ve genetiği gereği her bebek birbirinden farklıdır. Gelişimleri de birbirinden farklı ilerler, nasıl ki her bebek aynı ayda yürümeye ya da konuşmaya başlamıyorsa 2 yaş sendromu içinde net zaman verilemez. Bu süreç ortalama olarak 18. ay itibariyle başlar diyebiliriz. Bebekler 2 yaş sendromunun başlangıç sürelerinde tamamen konuşma yetisine sahip olmayacak elbet, fakat hayatınızın bu mucizevi varlıkları davranışlarında ki değişimlerle size sendromun başlangıcını ifade edeceklerdir.
2 Yaş Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
2 yaş sendromunun belirtileri bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Ya da kaleme aldığımız her belirti bütün bebeklerde yaşanmayabilir.
- Bebeğin duygusal halinde ve davranışlarında ani değişimler,
- Çığlık atma, gereksiz yere bağırarak tepki verme,
- Ebeveynlerin isteğine itiraz etme,
- Öfke nöbetleri geçirme,
- Anlayamadığınız sebeplerden ağlama,
- Hayır olmaz, yasak gibi kelimeleri kabul etmeme,
- Elinde bulunan bir şeyi fırlatma,
- Kavgacı bir tavırla karşısındakine zarar veren davranışlar,
- Küsmek, en sevdiği durumdan bile kolayca kopmak,
- Her istediğini yaptırma arzusu ve sabırsızlık, tahammülsüzlük,
- Söylenilenin tam tersini yapma,
- Yemek yememe isteği ya da yemeği dökme,
- Uyku düzeninde bozulma ve gece ağlamaları,
- Fazlasıyla sinirli olma, dişlerini sıkma ya da ısırma,
- Paylaşamama, ben odaklı olma,
- Ebeveynin elini tutmamak, her şeyi kendi başına yapma… Özellikle başta sayabileceğimiz belirtilerdendir.
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter?
Özellikle anneleri zorlayan bu sürecin “Ne zaman biter?” sorusuna da kesin bir cevap verilmemekte. Çocuğun gelişim sürecine ve etkenlere göre değişkenlik gösteren bu süreç ortalama olarak 36. ayın sonlarına tekabül edebilir. Bazı çocuklarda 4 yaşı da aştığı görülmüştür.
Bilinmelidir ki bu süreç geçici ve olması gereken sağlıklı bir dönemdir. Bitmeyecek gibi gelse de annelerin sevgisi her zorluğu aşacaktır.
2 Yaş Sendromunun Başlangıç Bitiş Sürecini Değiştiren Etkenler
2 yaş sendromu bazı ebeveynler için ( özellikle destekçisi olmayan ) zorlayıcı ve dayanılmaz olabilir. Bu süreç hiç bitmeyecekmiş gibi de gelebilir. Hayat şartları ebeveynleri zorlarken üstüne bu süreç eklenince çocuğun yaramaz olduğu da düşünülebilir, fakat bu süreci yönetmek daha kısa sürmesini ya da kalıcılığını uzatmak bizlerin elinde. Peki bu süreci etkileyen maddeler neler?
- Bebeğin sağlık durumu,
- Ebeveynlerin 2 yaş sendromuyla ilgili bildikleri ve uygulamaları,
- Bebeğin gelişimi ve genetik yapısı,
- Bebeğin bu süreçte hangi ortamda ya da kiminle bulunduğu süre ( kreş, büyükanne, büyükbaba, bakıcı, kendi ebeveynleri )
- Ebeveynlerin zorluk yaşadıklarında uzman bir hekimden yardım alıp almamaları süreci olumlu ya da olumsuz etkiler.
2 Yaş Sendromuyla Baş etmenin Yolları Nelerdir?
insan yaratılış gereği bazı evrelerden geçer, doğar, büyür. Anne ve babalarda 2 yaş sendromu sürecinden geçmiştir, sizlerin ebeveynleri bu süreci nasıl atlattıysa, sizlerde sancısız, başarılı, mutlu ve kolay bir şekilde bu süreci atlatacağınıza inanın.
- Öncelikle bu durumun farkına varılmalı ve konu ile ilgili bilgi birikimine sahip olunmalı,
- Bebekte görülen tüm olumsuz belirtilere karşı sakin kalınmalı ve sabırlı olunmalı,
- Gerekmedikçe ” hayır olmaz, yasak ” kelimeleri kullanılmamalı,
- Bebeğin kendi istediğini yapma, inatlaşma zamanlarında ona birey olduğu hissettirilerek tercihler sunulmalı,
- Tutarsız davranışlardan kaçınmalı, ağlaması diye her istediği verilmemeli ya da ” hayırlar” evet e dönüştürülmemeli,
- Bebekle güç, ego yarışına girilmemeli,
- Bebeğin sakin ve istekli anından faydalanıp aktarılmak istenen öğreti, oyun oynayarak, karaktere yükleyerek sağlanmalı,
- Güven ortamı oluşturularak zaman zaman kendini ispat çabasına destek çıkılmalı,
- Sürekli yönlendirmeden kaçınılmalı,
- Başarıları takdir edilmeli,
- En önemlisi sevgi göstermekten, sık sık sarılmaktan vazgeçilmemeli.
NOT: Unutulmamalı ki bu geçici başarabileceğiniz ve bebeğinizin sağlıklı geçiş sürecidir. Zorlandığınızı hissettiğinizde uzman hekimden destek almaktan çekinmeyin.
Anne & bebeklerin bu süreci sağlıklı ve mutlu günlerde atlatması dileğiyle…