Adet (Regl) Belirtileri Nelerdir? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

      Adet (Regl) Belirtileri Nelerdir? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

      Adet (Regl) Belirtileri Nelerdir? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Tıp dilinde; menstrüasyon olarak tanımlanan, adet kanaması; kişiden kişiye değişkenlik gösteren, 21 ile 35 günde bir yaşanan vajinal kanamadır. Ergenlik ve menopoz dönemlerinin arasındaki süreci kapsar. Kadın üreme fonksiyonlarının sağlıklı çalıştığının göstergesi kabul edilebildiği için üreme dönemi olarak da adlandırılabilir.

      Vücudun kendini gebelik için hazırladığı bu durum, fizyolojik bir süreçtir. Sağlıklı her kadının yaşadığı adet olması için, vücuttaki dört ayrı sistemin sağlıklı ve düzenli çalışması gerekir. Peki, nedir bu dört sistem? Hipofiz bezi, yumurtalıklar, hipotalamus ve rahim, vajinadır.

      Kısaca regl; gebelik oluşmadığında, rahmin iç duvarında kalınlaşma olur, bu kalınlaşan fazlalık doku vajinal yolla kanama olarak dışarı atılır.

      Adet (Regl) Ne zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

      Genel sürece bakıldığında ergenlik döneminde başlayan regl menopoz döneminde sona erer.

      İlk regl oluşması 9 ile 16 yaşları aralığında olabilir ve normal kabul edilir. 21 ile 35 günde bir olabilir. Ergenlerde ilk 2 yıl düzensiz olması da normaldir.2 yıldan sonraki süreçte 35 günü aşan regl bazı sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Sağlık kuruluşlarına baş vurulması tavsiye edilir.

      Adet kanamasının süresi ortalama 3-7 günü kapsıyor olsa da kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Sağlıklı kişilerde günlük 3-6 ped değişimi normal kabul edilir.

      Ergenlik süresinde ilk regl başlamasından sonra 2 yıl yaşanan düzensizlik menopoz sürecinin başlamasında da görülebilir.

      Adet (Regl) Belirtileri Nelerdir?

      Halk arasında ay hali ve ya ay başısı tuttu olarak da adlandırılan adet belirtileri, kadınları kimi zaman  günlük aktivitelerinden alıkoyabilir. Bu durum kişiden kişiye değişse de adet belirtilerini şöyle sıralayabiliriz.

      • Tatlı isteği, özellikle çikolata,
      • Kasık bölgesinde ağrı,
      • Baş ağrısı,
      • Halsizlik ve çabuk yorulma hali,
      • Göğüslerde gerginlik ve hassasiyet,
      • Karında şişkinlik,
      • Sivilce (akne) oluşması,
      • Ruh halinde değişim ve sinirlilik hali,
      • Cinsel isteksizlik yada ilişki anında vajina da acı hissetme.

      Adet (Regl) Sancısına  Ne İyi Gelir?

      Adet döneminde yada belirtilerinde yaşanan sancılar katlanılması zor bir seviyede, her adet  (regl) döneminde yaşanıyor ise mutlaka uzman hekime danışılmalıdır. Bu sancıların beraberinde başka bir rahatsızlığın belirtisi olabileceği göz ardı edilmemelidir.

      Diğer yandan adet sancısını hafifletmek için; evde yapılabilecek egzersizlerle kendinizi rahatlatmak mümkün. Sıvı (su) tüketimini arttırmak ve kafeinli içecekleri minimuma indirmek de çözüm yollarından. Kasık bölgesine ve ayaklarınızın altına koyacağınız sıcak su torbası adet sancınızı hafifleterek sizi rahatlatır. Adet düzeninizi ve adet miktarınızı etkileyebileceği gibi sağlığınızı tehdit edecek bilinçsiz ağrı kesici ilaç kullanmanız tavsiye edilmez.

      Adet (Regl) nedir

      En Belirgin Adet (Regl) Belirtileri Nelerdir?

      Özellikle yeni adet (regl) olmaya başlamış kadınların düzensiz ilk 2 yıllarında merak ettikleri konu “En Belirgin Adet Belirtileri Nelerdir?”

      Adet Belirtileri başlığımızda yazdığımız gibi tatlı isteğinin başlamasıyla birlikte kasık kısmında hissedilen ağrılar ve göğüslerdeki gerginlik, hassasiyettir. Bunu ruh halindeki değişim ve sinirlilik hali takip eder. Gençlerde en belirgin adet belirtisi akne oluşumundaki artış da gözlemlenmektedir. Adet başlamasından sonra ishal de % 80 kişide yaşanan durumdur.

      Adet (Regl) Belirtileri Var Ama Adet Olamıyorum

      Adet belirtileri görülmesine rağmen adet olamama günümüzde sık karşılaşılan problemlerdendir. Evli olan kadınlar da ilk akla gelen sebep hamilelik olsa da seçenek olmasının yanı sıra gerçek sebep de olmayabilir. Eğer hamile değilseniz, adet belirtileri olmasına rağmen adet olmuyorsanız bunun birçok sebebi olabilir.

      Bütün hastalıkların ana sebebi bilinen stres, üzüntü, depresyon ve gergin olma halleri; adet belirtileri olmasına rağmen adet olamayan kadınların ilk sebeplerindendir. Sağlıksız beslenme, yeteri kadar kaliteli uyku uyumamak da devamını getiren sebepler arasındadır.

      İlk ergenlik dönemlerinde sık rastlanan sebeplerden biri olarak sayabileceğimiz kansızlık (anemi) de adet olamamanın nedenlerindendir. Gerekli demir miktarının olmaması, eksilen demir miktarının karşılanmaması da adet düzensizliği yada gerekli tedavi uygulanmazsa adetin durmasına neden olabilir.

      Kadınların ağır egzersizler uygulaması adet belirtileri olmasına rağmen adet gecikmesine sebep olur. Polikistik  over sendromu, doğum kontrol haplarının kullanımı, yumurtalık kistleri, hormonal sorunlar,  ileri yaşlardaki menopoz, erken menopoz ve troitlerdeki sağlık problemleri adet olamamanın diğer sebeplerindendir.

      Adet gecikmelerinde yada uzun süre adet görülmemesi durumunda uzman hekime başvurulması gerekir.

      Adet (Regl) Belirtileri Kaç Gün Önce Başlar?

      Adet belirtilerinin  olması her kadında  olması gereken yada beklenen bir durum değildir. Belirtilerin olmaması da normal karşılanır. Kişiden kişiye değişen, ortalama 4-5 gün öncesinde belirtiler kendini hissettirmeye başlar. Vücuttaki hormonal durum, mineral ve vitamin değerlerine,  kişinin ruhsal haline, ergenlik yada menopoz  vb. sebeplere bağlı olarak şiddeti gibi adet belirtilerinin kaç gün önce başlayacağını da etkiler.

      Adet (Regl) Gecikmesinde Hangi Bölüme Gidilmeli?

      Adet (regl) gecikmesi tek bir sebebe yada evde tedavi edilebilir bir durum olmadığı için mutlaka uzman hekime muayene olunmalıdır. Kadın Hastalıkları Bölümü adet gecikmelerinde gidilmesi gereken bölümdür.

      Adet (Regl) Gecikmesinde Tedavi Yöntemi.

      Adet düzensizliğinde muayeneye gidildiğinde, öncelikle  kan tahlili ve ultrason istenecektir. Sonuçlara göre hormonal sorunlardan kaynaklı gecikmeler için adet düzenleyici doğum kontrol hapları önerilebilir. Eğer sonuçlar  polikistik over  sendromu gösteriyor ise ona göre tedavi uygulayacaktır.

      Sonuç daha ciddi tümör kaynaklı bir düzensizlik ise uzman hekimin önerisi ile operasyon gerektiren işlem olacaktır.

      Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.