Yeni Doğan Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır?
Makalede Neler Var?
Yeni Doğan Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır? Bebek yardımları yeni doğum yapmış anneler, doğum yardımı, süt ve emzirme yardımı, annelere yarım gün çalışma desteği ve kreş yardımı da yapılmaktadır. Yapılan yardımlar çalışan annelerin brüt maaşlarına ve bununla birlikte çocuk sayılarına göre değişiyor.
Doğum Parası Nasıl Alınır?
Türk vatandaşlarına herhangi bir karşılık olmadan yeni doğan bebek için doğum parası almanın şartları bulunmaktadır. Çalışan anne ise ilk olarak doğum izninden önce izne ayrılmamasıdır. Bu şartı yerine getirilmezse ödeme yapılamayacağını kabul ediyorsunuz anlamına gelecektir. Annenin doğum izninden sonraki 112 günlük sürede çalışmaması gerekiyor. Doğum parası almak için başvuruyu yapan anne eğer çalışmıyorsa, SGK’ nın ödeyeceği doğum parası babanın çalışmasını dikkate almaktadır, yeni doğan bebeğin doğum parasını almak için son olarak bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmuş ve yaşıyor olması gereklidir. Şartların tamamını karşılayan anne ve babalar başvurudan 16 hafta boyunca doğum ücretini karşılıksız olarak alabiliyor.
Yeni Doğan Bebeğe Devlet Ne Kadar Yardım Veriyor?
Aile ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından bir sefere mahsus olmak üzere ödenmektedir. Bu yardım ilk çocuk için 300 tl, ikinci çocuk için 400 tl, üçüncü çocuk için ise 600 tl olarak verilmektedir. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden yapılırken, ödemeleri ise PTT tarafından yapılmaktadır. Doğum yardımına hak kazanan vatandaşlar T.C. kimlik numaraları ile PTT şubelerinden ödemelerini alabiliyor.
Doğum Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?
- Türk vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olmak
- Anne veya babanın ya da her ikisinin Türk vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olması
- 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında canlı doğum gerçekleştirmek
- Doğum izni başlamadan önce kadının bir işyerinde çalışıyor olması (Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor.)
- Kadının doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olması
- Doğum parası almak isteyen annenin işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi
Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
yeni doğan bebek için yardımı almak isteyen anne ve babaların başvurusu için yapılması gereken ve istenen evraklar:
Canlı doğumun yapılmasının ardından bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünde çocuğun kimlik kayıt işlemi yapılır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sitesinde yer alan “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz olarak doldurulup imzalanır.
Gerekli dilekçe ve başvuru formlarını tamamlayan anne ve babalar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri veya e-Devlet yoluyla başvurularını gerçekleştirebilir.
Süt Parası Yardımı Başvuru Nereye Yapılır?
Süt parasını yeni doğum yapmış anneler tarafından nereye başvuracaklarını merak etmektedir. Süt veya emzirme parasını almak için herhangi bir şekilde başvuru yapmanıza gerek yoktur. Doğumu gerçekleştirdiğiniz hastahane tarafından sisteme işlenmektedir.
Süt Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Ödenir?
Süt veya emzirme parası olarak bilinen para yardımı doğum sonra 2 ay içerisinde PTT şubesine giderek T.C. kimlik numarasını veren babaya ödenir. Unutulmamalıdır ki ödemeler sadece babaya yapılmaktadır.
Süt Parası Kimlere Ödenir?
4A (SGK) ve 4B (BAĞ-KUR) olarak sigortaya bağlı kendi adına ve ya hesabına yaptıkları çalışmalarından aylık olarak alan anne ve baba süt (emzirme) parası alırlar. 2022 yılı için 316 TL olarak belirlenmiştir.