Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

      Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

      Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir? Son yıllarda kadın, erkek, çocuk, yaşlı fark etmeksizin büyük sorun haline gelen saç dökülmesinin nedenleri en çok araştırılan konular arasında yerini alıyor. Günlük 100-150 tel saç dökülmesi uzmanlar tarafından normal karşılanırken, her tarama yada yıkama sonrası  avuç dolusu saç telinin dökülmesi, uzmana danışmayı gerektiriyor. Saç dökülmesinin neden kaynaklandığı araştırılmalı, kelliğe sebebiyet vermeden gerekli tedavi yöntemine başlanmalıdır.

      Saç dökülmesi durumunda halk arasında akla ilk gelen mevsim geçişlerinde yaşanan dökülmedir. Altında yatan sebep araştırılmadan bu tanıyı koymak doğru değildir.

      Genetiğe bağlı saç dökülmelerinin yanı sıra farklı hastalıkların ya da vitamin ve mineral eksikliğinin habercisi olabilir. Saç bakım ürünleri olarak piyasaya sürülen birçok kimyasal bileşenli ürünlerde saç dökülmelerine neden olmaktadır. Günlük saç bakımın doğru yapılmaması, saça uygun doğru şampuanların tercih edilmemesi saç köklerine zarar vererek dökülmesine neden olmaktadır. Sıkı sıkıya sürekli toplanan saçlar da sonuç olarak zarar görmekte ve saç dökülmesine neden olmaktadır.

      Saç derisinde oluşan hastalıklarda da gerekli tedavi  uygulanmadığında saç dökülmesi kaçınılmazdır. Yanlış beslenme alışkanlıkları, uygulanan sağlıksız diyetler diğer başlıca sebeplerdendir.

      Hormonal sorunlar, bazı iç hastalıklar, kullanılan ilaçların yan etkisi, depresyon, kadınlarda doğum, kemoterapi, saçkıran, aşırı ve ani kilo kaybı, kalıcı kellik ve demir eksikliği gibi nedenlerden dolayı saç dökülmeleri olmaktadır.

      Çocuklar da Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

      Çocuklarda saç dökülmesini kesinlikle ciddiye almalısınız. Genel olarak çocuklarda görülmekte olan saç dökülmesine neden olan vitamin ve demir eksikliğinden kaynaklıdır, çocuklarda saç dökülmesi ile ilgili problemi, doğru beslenmeme ve yeterli miktarda güneş alamaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tabi bunun yanında saç dökülme sebebinin belli başlı diğer sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

      • Çocukların saçına uygun olmayan sabun ve şampuan kullanımı,
      • Yetersiz beslenme,
      • Alopesi Areata (Saçkıran),
      • Kalıtsal özellikler,
      • Sürekli olarak aynı pozisyonda yatma,
      • Saç koparma hastalığı,
      • Mantar hastalığı,
      • Yüksek ateş,

      Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

      Söz konusu saçların dökülmesi olduğunda ilk olarak kimyasal bileşenlere başvurmak olmamalı. Her ne kadar piyasada satılan saç dökülmesine çare olacak şampuan çeşitleri olsa da, doğal olarak birçok besin ve malzeme saç dökülmesinin önüne geçmek ve onu azaltmak hazır beklemektedir.

      Şimdi saç dökülmesine iyi gelen besinleri yakından tanıyalım…

      Ispanak, Pazı, Roka gibi Yeşil Yapraklı Sebzeler

      Saç dökülmesinin en büyük sebeplerinden biri de demir eksikliğidir. Bunun için demir oranı yüksek olan yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, roka, pazı, maydanoz, nane gibi) buna bağlı saç dökülmeleri için en etkili önlem olabilir.

      Demir eksikliği kandaki oksijen seviyesini düşürür ve bu da saç köklerine yeterince oksijen taşınmamasına yol açar.

      Portakal, Greyfurt, Karpuz, Çilek gibi C Vitamini İçeren Meyveler

      C vitamini yönünden güçlü olan meyveler bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, güneş, hava kirliliği gibi saça zarar veren etkilerden minimum şekilde etkilenmemize yardımcı olmaktadır.

      Dolayısıyla C vitamini açısından zengin meyveleri tüketmek saç dökülmesine de iyi gelmektedir.

      Ceviz, Fındık gibi Kuru Yemişler

      E vitamini saçın doğal zaman örgüsünde uzaması için ihtiyaç duyulan vitaminlerin başında geliyor. Dolayısıyla E vitamini açısından zengin ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler saçların sağlığına kavuşması açısından oldukça faydalıdır.

      Özellikle de iyot bakımından çok zengin olan yer fıstığı saç dökülmesinin nedenlerinden biri olan tiroid bezi sorunlarını da engellediği için tüketilmesinde oldukça yararlıdır.

      Balık Başta Olmak Üzere Deniz Ürünleri

      Çinko elementi saç köklerini güçlendirmektedir ve hormonları düzenler. Bu nedenle çinko içermekte olan balıklar ve midye, karides gibi deniz ürünleri saç dökülmesinin de önlemektedir.

      Yoğurt

      Kalsiyum ve protein içeren yoğurt saçların uzamasına ve saç köklerinin beslenmesine de yardımcı olur.

      Tavuk, Hindi Gibi Protein Kaynakları

      Protein eksikliğinin saç dökülmesine yol açmaktadır. Kaliteli protein kaynakğı olan tavuk, hindi gibi besin kaynakları saç dökülmesi konusunda sağlığınıza fayda sağlamaktadır.

      Fasulye

      Eğer ki hayvansal protein almak istemiyorsanız, protein kaynağı olan fasulye de saç sorunlarınızda size yardımcı olacaktır.

      Havuç

      A vitamini kaynağı olan havuç göz sağlığına kattığı değer kadar saç sağlığı için de olmazsa olmaz bir besin kaynağıdır. Saç derisini koruyan ve sağlıklı saç köklerine sahip olmanızı sağlayan havuç saç dökülmesi için olmazsa olmazımızdır.

      Sarımsak

      Saç derisini toksinlerden temizleyen, saç derisinde kan dolaşımını arttırmaya yarayan sarımsak bu özellikleriyle saç dökülmesine karşı oldukça etkilidir ve yeni saçların çıkmasına yardımcı olmaktadır. Saç dokusunu ve saç köklerini güçlendiren sarımsağın bu özelliklerinden faydalanmak için onu çeşitli karışımlar içinde kullanarak saç derinize işlemesine olanak sağlamalısınız.

      Soğan

      Başka bir açıdan da sarımsağa benzeyen bir diğer besin ise soğandır. Soğanın içeriğinde yer alan kükürt saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırır ve yeni saçların çıkması için gerekli olan kolajen üretimini artmasını sağlamaktadır. Soğanı da tıpkı sarımsak gibi çeşitli karışımlar içinde kullanarak tüketmelisiniz.

      Evde Saç Bakımı İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?

      Zeytinyağı

      Yağ asitleri, çeşitli antioksidanlar ve E vitamini bakımından zengin olan zeytinyağı yıpranmış saçlar için en iyi çözümlerden biridir. Zeytinyağını, çeşitli ürünler ile kür haline getirilebileceği gibi kendi başına da saç bakımı için kullanılabilir.

      Zeytinyağı saç diplerine masajla uygulanır. Saçlar havluya sarılır ve yarım saatlik sürenin ardından gece boyu açık bırakılır. Son olarak saç tipine uygun bir şampuan ile yıkanır. Haftada en az bir defa uygulamak önemlidir.
      İstenildiği zaman bal ile kür halinde de uygulanabilir. Karıştırıldıktan sonra ısıtılır ve saç diplerine masajla uygulanır. Yarım saatlik bir beklemenin ardından saçlar ılık su ile yıkanır. Haftada bir ya da iki defa uygulamak faydalı olacaktır.

      Avokado

      Avokado saçlara yumuşaklık kazandırır ve vitamin, yağ, protein ve doğal yağlar açısından zengindir. Yıpranmış saçlar için oldukça faydalıdır.

      Bir adet olgun avokado blenderden geçirilir. Bu işlem avokado, pürüzsüz bir incelik kıvamına gelinceye kadar sürer. İki çay kaşığı zeytinyağı eklenerek hamur haline getirilir. Saçlara masaj şeklinde uygulanır ve bir saatlik bir sürede açık bekletilir. Sonrasında ılık su ile yıkanır.

      Bir diğer yöntemde bir adet olgun avokado püre haline getirilir ve yumurta sarısı ve Hindistan cevizi sütü ile karıştırılır. Bu karışım masaj halinde saç diplerine uygulanır ve saçlar bir saat açıkta bekletilir. Sonrasında ılık su ile yıkanır.

      Yumurta

      Yumurta, protein, mineral ve yağ bakımından zengindir. Saç tellerini besleyerek saçlara doğal bir parlaklık kazandırır. Ayrıca yumurta akı saç enzimlerini besleyerek saç derisini temizlemeye yardımcı olmaktadır.
      Bir yumurta iyice çırpılarak saç diplerine uygulanır ve yirmi dakika beklenir. Bu sürede saçlar bone ile örtülür. Ardından saçlar soğuk su ve şampuan ile yıkanır.

      Bir diğer yöntem ile yarım fincan yoğurt ile iki yumurtayı karıştırılır. İçerisine iki yemek kaşığı badem yağı ilave edilir ve kremsi bir kıvama gelene kadar çırpılır. Hazırlanan karışım masaj yapılarak saçlara uygulanır. Baş yarım saat boyunca örtülür ve şampuan ile durulanır. Bu yöntemleri haftada bir ya da iki kez yapmak faydalı olacaktır.

      Aloe Vera

      Aloe vera saçları nemlendirici yönüyle iyi bir doğal bakım ürünüdür.
      Saçlara aloe vera suyu on ya da on beş dakika uygulanabilir. Sonrasında ılık su ile durulanır. Alternatif olarak dört yemek kaşığı aloe vera jeline iki yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ve iki yemek kaşığı sade yoğurt katılarak kür elde edilir. İyice karıştırılan malzemeler saçlara sürülür. Yarım saat kadar bekledikten sonra saçlar şampuan ile iyice yıkanır.

      Hindistan Cevizi Yağı

      Saçların hasar görmesini engelleyen Hindistan cevizi yağı yıpranmış saçlar için iyi bir üründür. Hindistan cevizi yağı ısıtılır ve haftada en az üç kere saç diplerine masaj ile uygulanır. Saçlar gece boyu bu şekilde tutulur ve sabah ılık su ile yıkanır.

      Alternatif yöntem olarak çeyrek fincan bal ile üç yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı karıştırılır. Sonra saçlar hafif ıslatılır ve bu maske sürülür. Ardından yirmi ve otuz dakika arasında beklenir ve saçlar sıcak su ile yıkanır. Bu işlemi haftada bir ya da iki kez tekrarlanır.

      Muz

      Saçlarda oluşan yıpranmayı çözüme kavuşturmak için yüksek miktarda potasyum, vitamin, doğal yağlar ve nem içeren muz da etkili çözümlerden biridir. Muz saçlarınızı yumuşatarak esneklik kazanmasını sağlar.
      Bir adet muz püre haline getirilerek iyice saçlara masaj şeklinde uygulanır. Bir saat kadar beklendikten sonra ılık su ile yıkanır.

      Diğer bir yöntem olarak bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı, bal ve zeytinyağı ile iki olgunlaşmış muzu karıştırılır. Hazırlanan bu saç kürü saçlara uygulanarak yirmi otuz dakika arasında beklenir ve saçlar ılık su ile yıkanır.

      Ebegümeci

      Bir fincan Hindistan cevizi yağı ile sekiz on tane ebegümeci çiçeği ısıtılır. Daha sonra soğumaya bırakılır ve saç yağı olarak kullanılır. Bu kür saçlara masaj yaparak uygulanır ve saçlar yarım saat kadar açık bırakılır. Ardından saçlar yıkanılır.

      Diğer bir seçenek ise üç ve dört amber çiçeği yaprağı ve iki ebegümeci çiçeği yaprağı bir miktar suda bekletilir. Saçlara bu yağ ile birkaç dakika masaj yapılır. Yarım saat kadar saçlar açık bırakılır ve ardından durulanır. Haftada bir iki kez bu işlemlerden birinin uygulanması faydalı olacaktır.

      Siyah Çay

      Siyah çay saçlara parlaklık ve yumuşaklık kazandırır. Bir diğer fonksiyonu ise UV ışınlarının neden olduğu yıpranmalara karşı saçı koruma görevi üstlenmesidir.
      Demlenmiş çaya bir ya da iki damla yasemin yağı karıştırılır ve şampuanlanan saç bu karışım ile durulanır. On ya da on beş dakika sonra saçlar su ile yıkanır. Haftada bir ya da iki defa uygulanması faydalı olacaktır.

      Bal

      Bal, saç diplerine etki ederek saçların yıpranmasını önler.
      Yarım fincan organik ham bal bir miktar su ile karıştırılır. Karışım nemli saça uygulanarak yarım saat beklenir. Daha sonra saçlar ılık su ile yıkanır. Etkili sonuçlar haftada iki kez tekrarlamak önemlidir.
      Alternatif bir yöntem de şudur; iki yemek kaşığı bal, bir yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt ve bir çorba hindistancevizi yağı karışım haline getirilir. Hazırlanan maske iyice karıştırılarak ısıtılır. Ardından saçlara sürülür ve bone takılır. Yirmi dakika beklendikten sonra saçlar durulanır. Haftada bir kez bu yöntem uygulanarak saçlara evde kolayca bakım yapılabilir.

      Beyaz Sirke

      Beyaz sirke saç saç derisine doğal pH değerini kazandırmakta oldukça etkilidir. Saçlar sağlıklı bir şekilde uzar ve yumuşaklık kazanır. Beyaz sirke ayrıca saç derisindeki kalıntıları temizler.

      Saç bakımı için doğal karışımlar nelerdir?

      Parlak saçlar için karışım;

      Parlak saçlara sahip olmak hazırlanacak kür; bir yumurtanın sarısı ile iki çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Saç diplerine sürülüp masaj yapılır ve on dakika beklenir. Saçlar şampuanla yıkanıp durulanır. Saçların parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır.

      Saçları besleyici karışım;

      Saçları beslenmesini sağlamak için bir yumurta sarısı, bir çay bardağı demlenmiş çay, bir çorba kaşığı badem yağı ve iki damla limon suyu ile kür hazırlanır. Elde edilen karışım saç diplerine masaj ile iyice yedirilir. Sonrasında on ya da on beş dakikalık beklemenin ardından saçlar durulanır.

      Kepekli saçlar için karışım;

      Kepeği yok etmek için iki çorba kaşığı limon suyu ve sirke dört su bardağı suya eklenerek bir karışım hazırlanır. Saçlar yıkandıktan sonra uygulanır.

      Derinlemesine temizlik ve parlak görünüm için karışım;

      Saçlara derinlemesine temizlik ve parlaklık kazandırmak için limon suyu ya da sirke kullanılabilir. Saçlara masajla iyice yedirilir. Ardından saçlar yıkanır ve iki haftada bir uygulanır.

      Elektriklenen saçlar için karışım;

      Saçlarda elektriklenme sorunun yok etmek için doğal bakım yöntemi olarak bal kullanılabilir. Bir çorba kaşığı bal ile bir litre su karıştırılabilir. Şampuan ile yıkamadan sonra saçlar bu karışım ile durulanır. Saçlar her yıkandığında uygulanabilecek bir yöntemdir.

      Kuru saçlar için karışım;

      Kuru saçları onarmak için bir çorba kaşığı bal ve yarım fincan tam yağlı süt ile karışım hazırlanır. Bu karışım saça masaj şeklinde uygulanır ve on beş dakikalık beklemeden sonra saçlar yıkanır. Yumuşak bir şampuan ile yıkama daha etkili olmaktadır.

      Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

      Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği, E ve D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olmaktadır. Demir eksikliği de kadınlarda saç dökülmesinin nedenlerinden biridir.

      Saç Dökülmesi İçin Hangi Testler Yapılır?

      Bir günde yaklaşık olarak 100 tel saç kaybetmek normal olarak sayılmaktadır. Saç dökülmesi bunun üzerine çıktığı zaman kritik olmaktadır. Bunun içinde birçok faktörün rolü olabilir.

      • Demir eksikliği
      • Protein eksikliği
      • H vitamini (biyotin) eksikliği
      • İlaç kullanımı
      • Tiroid hastalıkları
      • Hormon bozuklukları
      • Çinko eksikliği
      • Mantar enfeksiyonları
      • Stres
      • Yanlış beslenme

      Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılmalıdır.

      Saç Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

      Saç dökülmesi; tiroit bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kalp rahatsızlıkları, insülin direnci, hormonal rahatsızlıklar, diyabet ve anemi gibi birçok hastalığın semptomu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu konuda uzmanlar, “Saçlarda güçsüzleşme ve seyrelme belirgin şekilde ortaya çıkmışsa, sadece saç analizi yaptırıp ilaç tedavisine başlamak doğru olmayacaktır. Bir hastaneye veya saç ekim merkezine başvurarak, doktorunuzun sizi yönlendirmesi doğrultusunda kan tahlili yaptırmanız gerekiyor.” diyerek, bir uzmana başvurmanın önemli olduğuna vurgu yapmaktadır.

      Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

       Genetik Faktörler

      Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri %50 oranla genetiktir. Toplumun genelindeki saç dökülmesi nedenleri arasında da erkek tip hormona duyarlı dökülme görülmektedir. Kronik saç dökülmesi sorunu ilerleyen yaşlarda kelliğe dönüşebilmektedir. Erken yaşta başlanan saç bakımı, dökülen saçların sayısını azaltabilmekte ve kelliğe giden yolu yavaşlatabilmektedir.

      Deri Problemleri

      Saç dökülmesi nedenleri arasında deri problemleri de görülmektedir. Cilt rahatsızlıkları nedeniyle görülen dökülmeler, saç derisini de etkilemektedir. Egzama, akne, sedef hastalığı, liken hastalığı, aşırı yağlı deri, mantar hastalığı gibi problemler saç dökülmesinin nedenine göre saç derisini etkiler ve saç kaybına neden olmaktadır. Deri problemleri tedavi edildiğinde saç dökülmesi durdurulabilmektedir.

      Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

      Saç telleri canlıdır. Bu sebeple saç telinin beslenmesi, onların sağlığı için çok önemlidir. Uzun süre aç kalmak, olması gerekenden fazla karbonhidrat tüketmek, az su içmek ve tek tip beslenmek dökülmelere neden olan etkenlerdir.

      Vitamin Ve Mineral Eksikliği

      Vitamin ve minerallerin vücudumuzda eksik olması en önemli saç dökülmesi nedenleri arasındadır. Aynı zamanda biotin, çinko, B12, D vitamini, folik asit, demir gibi vitamin ve mineraller düşükse saç kaybı gerçekleşmektedir. Ayrıca vücutta demir eksikliği yokken bile demir takviyesi almak saç dökülmesini azaltmakta ve yeni saç oluşumuna katkı sağlamaktadır.

      Hormonal Sebepler

      Hormonal bozukluklar da saç dökülmesi nedenleri içerisindedir. Aşırı akne, kilo problemi, gebelik, adet gecikmesi, aşırı yağlanma gibi problemler saç dökülmelerinin sebebi olabilmektedir. Bu sorunları kan tahlili ile ortaya çıkarabilir, gerekli tedavi sonrasında saç dökülmesini engelleyebilirsiniz.

      Çeşitli Hastalıklar Ve İlaç Kullanımı

      Saç dökülmesi nedenleri arasında romatizmal hastalıklar, tiroit bezi hastalıkları veya bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, kemoterapi süreci, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, diyabet, insülin direnci, doğum kontrol hapları gibi birçok neden yer almaktadır.

      Stres Ve Depresyon

      Saç dökülmesine neden olan aşırı stres, günümüzde oldukça yaygındır. Anksiyete, depresyon ve psikolojik nedenler saç dökülmesi üzerinde etkilidir.

      Kozmetik Faktörler

      Bitkisel olmayan saç bakım kremleri kullanmak, saçları sıkı bağlamak, aşırı ısıyla saçları düzleştirmek, saç rengini açmak için kullanılan açıcılar, boyalar, fön işlemleri gibi uygulamalar saça dışarıdan zarar vererek saç dökülmesine neden olmaktadır.

      Saç Dökülmesinin Çeşitleri Nelerdir?

      Erkek Tip Saç Dökülmesi

      Erkek tip saç dökülmesi olarak da bilinen androgenetik alopesi yalnızca erkeklerde değil kadınlarda da ortaya çıkabilmektedir. Genellikle bu dökülme erkek ve kadın tipinde genetik kaynaklı olmaktadır.

      Her saç telinin bir büyüme döngüsü bulunmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesinde bu döngü zaman içerisinde bozulur, saç telleri güçsüzleşir, incelir, incelerek de dökülmeye başlar. Sonucunda ise saç köklerinde büyüme döngüsü sona erer ve bu bölgelerde saç uzamamaya başlar.

      Erkek tipinde saç dökülmesi çoğunlukla tepe kısımda başlar. Bu nokta dışında saç çizgisinin bulunduğu alın bölgesi yavaş yavaş açılmaya başlar. Ense kısmı ise en az saç dökülmesinin yaşandığı yerdir.

      Kadınlarda Saç Dökülmesi

      Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri genellikle hormonaldir. Doğum, menopoz gibi hormon dengelerinin bozulduğu durumlarda sık sık ortaya çıkar.

      Doğum sonrasında saç dökülmesi de sık sık yaşanan bir durumdur. Kadın tipi saç dökülmelerinde seyrelmeler saçın her kısmında eşit derecededir. Dışarıdan bakılınca net bir şekilde saç dibindeki açıklık görünür.

      Sağlıklı saçlar her kadın için oldukça önemlidir. Kadınlar saç dökülmesi önlemek amacıyla çeşitli ürünler kullanmaktadır. Kullanılan bu bakım ürünleri dökülmenin azalmasına yardımcı olmaktadır.

      Çocuklarda Saç Dökülmesi

      Çocuklarda saç dökülmesi nedenleri genellikle saç kıran hastalığından kaynaklıdır. Çocuklara saç kıran hastalığı için uygulanan tedavi saçların geri gelmesini sağlamaktadır. Tedaviye geç kalmanın sonucu ise saçları kalıcı olarak dökülebilir.

      Strese Bağlı Saç Dökülmesi

      Bazı tiroit hormonunu düşürücü ilaçlar, kolesterol düşürücü ilaçlar, tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, A vitamini ve türevi bazı ilaçlar saç dökülmesi sebepleri olmaktadır. Doğum sonrasında saç dökülmeleri de bu gruba dahil edilebilir. 2 aydan uzun süren saç dökülmeleri kesinlikle yakından takip edilmelidir.

      Vitamin Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi

      Kadınlarda özellikle saçların ön kısımlarında azalma, adet düzensizliği, akne, tüylenmede artış gibi sorunlar meydana geldiğinde, cinsiyet hormonlarının düzeyini kontrol etmek gerekmektedir. Saçları dökülen kadınların %70’inde demir eksikliği görülmektedir. Bu nedenle demir eksşkliğini gidermek için demir takviyesi yapılmalıdır.

      Tiroid Hormonlarına Bağlı Saç Dökülmesi

      Tiroid hormonlarının yeterli seviyede çalışmaması, saçların dökülmesine neden olmaktadır, haftalık tedavi sonucunda saçlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.

      Saçkıran Saç Dökülmesi

      Alopesi areata, birden meydana gelen, değişik şekillerde, bir ya da birkaç tane yuvarlak, tamamen saçsız alanlarla karakterize, sık görülen bir hastalıktır. Saç dökülmesi sebepleri arasında yer alan bu hastalığa halk arasında ‘saçkıran’ denmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Yalnızca saç kısmında değil sakal bölgesinde de görülmektedir.

      Diş Çürüklerine Bağlı Saç Dökülmesi

      Saç dökülmesi sebepleri arasında diş çürüğü de bulunmaktadır. bir anda meydana gelen saçkıran ve saç dökülmelerinde dişlerde oluşan  çürük, dolayısıyla da enfeksiyonların saçlar üzerinde etkisi olmaktadır. Diş rahatsızlıklarıyla birlikte vücuda giren bakterilerle mücadele eden bağışıklık mekanizması kendi sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verebilmektedir.

      Bu durumda da bağışıklık sistemi saç köklerine etki etmekte ve saç dökülmesine neden olmaktadır. Sonuçta saç ancak sağlıklı bir vücutta yaşamaktadır.

      Sağlıklı ve Güzel Saçlar İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

      • Dengeli beslenmeye özen gösterin,
      • Saçınız için doğru şampuan seçin,
      • Doğal yağları yararlanın, etkilerini küçümsemeyin,
      • Saçınızı soğuk suyu ile yıkamayı deneyin,
      • Saç tipinize göre fırça seçin,
      • Saçınızı doğru şekilde kurutun,
      • Yastığınızı özenle seçin.
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.