Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Makalede Neler Var?
Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur? Nasıl Geçer? Günlük hayatta çok sıkça karşılaştığımız saç kaşıntısı bizi oldukça rahatsız etmektedir. Yazımızda saç derisinde neden olan kaşıntıların sebepleri ve iyi gelecek olan saç derisine iyi gelecek detayları bulacaksınız.
Saç Derisinde Kaşıntı ve Dökülme Neden Olur?
Saç derisinde kaşınmaların sebepleri arasında kepek, kurdeşen, saç biti, uyuz, saçkıran, sedef, stres gibi neden yer almaktadır. Bunların arasında en yaygın olanı kepek türüdür, saçınızı kaşıdığınızda beyaz pullar dökülüyorsa kepek sorununuz vardır.
Saç derisinde kaşıntıya yol açan diğer nedenler arasında, saçlı derinin mantar enfeksiyonları, saç boyası gibi saça uygulanan kimyasal maddelere bağlı olarak gelişen alerjik temas egzamalarda oluşabilir.
Saç Derisinde Kaşıntı Hastalıkları Nelerdir?
Kepek: Saç deriniz yağlı ve kaşınma oluyorsa ve saç diplerinizde veya giydiklerinizde beyaz beyaz pullar görüyorsanız, kepek sorununuz olduğundan bahsedebiliriz. Kepekler genellikle saç diplerinde gözle görülür beyaz pullar şeklinde olur. Kepek sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, kepek şampuanı ve saç derisi için bakım ürünlerini kullanmak size yardımcı olacaktır.
Bir Saç Bakım Ürününe Tepki: Kaşıntılı, yağlı ve beyaz pullar halinde dökülen bir saç derisinden, saçınız şampuanladıktan sonra şampuanı saçınızdan iyi bir şekilde durulamanız gerektirir. Saç derinizi iyi durulamamanız saç derinizi tahriş edebileceğini söyleyebiliriz. Kaşıntılı saç derinizde kızarıklık da varsa, alerjik kontakt dermatit adı verilen bir rahatsızlığınız olabilir. Bu durum genellikle, saçlarını boyayan/boyatan kişiler arasında oldukça sık görülür. Sebebi ise çoğunlukla siyah saç boyalarının bulunan para-fenilendiamin (PPD) adı verilen boyada kullanılan bir kimyasal bileşendir. Saç derinize temas eden şampuana karşı bir alerjinizde olabilir.
Kurdeşen: Kafa derisi de dahil olmak üzere cildin herhangi bir yerinde oluşabilen kırmızı, kabarık ve çok kaşıntılı şişliklerden oluşur. Kurdeşen 2-3 saat arasında oluşup tekrar düzelebilmektedir. Kurdeşen eğer 6 haftadan uzun süre gelip giderse kronikleşen (uzun süreli) kurdeşen olarak adlandırılır.
Saç Biti: Devamlı olarak kaşıntılı olan bir kafa derisi, bitlerin en yaygın belirtisidir. Saç bitinin bu kaşıntılara neden olduğundan şüpheleniyorsanız, yakınınız birinden bu küçük böceklerin kontrolünü yapması için saç derinizi ve saçınızı yakından incelemesini rica edin.
Uyuz: İnsan kaşıntı akarı isminde küçük bir böcek neden olur. Bu akarlar kafa derinize nüfus ederse, kafa deriniz oldukça sık kaşınırsınız. sürekli bir kaşıntı, uyuz hastalığının en yaygın belirtisidir ve kaşıntı o kadar fazla yoğun olur ki geceleri sizi uyutmaz.
Saçkıran: Bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyon çeşididir. Kafa derinize saçkıran bulaşmışsa, saç derinizde kırmızı ve yoğun kaşıntılı bir döküntü yaşarsınız. Kafa derinizdeki saçkıran tedavisi için reçeteli ilaç gereklidir, bu sebepten dolayı tedaviniz için bir doktora görünmeniz gerekir.
Kafa Derisi Sedef Hastalığı: Sedef hastalığı olan kişilerin % 60’ı saç derisinde herhangi bir noktada yanma başlar. Saç derisi üzerinde kırmızı kırmızı lekeler oluşur, saçlar kapak olmuş gibi beyaz pullanma, saç derisi kurudur. Kafa derisi sedef hastalığı çoğunlukla kaşıntı yapar, kaşıntı az yada yoğun olabilir, Kafa derisi sedef hastalığı, kafa derisinde oluştuğu gibi kulak arkalarında, ensede görülebilir.
Atopik Dermatit: Atopik dermatit olarak adı verilen bir tür egzamada saç derinizde oluşabilir. Saç derinizde kızarıklıklar olur, Bazı kişiler saç derisinin yandığını ve saçlarının diplerinin kaşındığını söylemektedir.
Sinir Sorunu: Döküntü veya başka bir cilt reaksiyonu belirtisi olmayan çoğunlukla kaşınan saç dipleri sinir sisteminin bir sorunu olabilmektedir. Uzmana başvurduğunuzda koyacağı teşhis nöropati sorunudur. Sinirlerin çalışma sistemindeki oluşan hasar ve hastalık veya anormal bir durum sebebiyle sinir uçları boyunca oluşan problemin genel ismidir. Sinirlerinizi zona ve diyabet gibi hastalıklar etkiler, derin yara izleri sinir kısımlarına hasar vermektedir,
Stres Sorunu: Eğer stresli bir ortamda bulunuyorsanız ve çalışma şartlarınızda aşırı stres varsa bu saç derinizde kaşıntı ve dökülmeye neden olabilmektedir.
Cilt Kanseri: Saç derinizde cilt kanseri gelişirse bu durum kaşıntılı olabilir.
Saç Derisinde Kaşıntı ve Dökülme Nasıl Geçer?
- Elma sirkesi: Saçınızı şampuanla yıkayıp iyice duruladıktan sonra bir kovanın içine inceltilerek koymuş olduğunuz elma sirkeli suyla durulayın, elma sirke si yüksek miktarda asetik asit içermektedir.
- Ilık zeytinyağı: Her derde deva olarak bilinen zeytinyağı saçları yumuşatır, saç derinizi korumaktadır. Ilık zeytinyağı suyu ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
- Organik Hindistan cevizi yağı; Antimikrobiyal özellikli doymuş bir yağ olan içerisinde laurik asit içeren organik Hindistan cevizi yağı saç derisindeki kaşıntıyı azalmaktadır.
- Nane yağı; Yüksek miktarlarda mentol içeren nane yağını saç diplerini ferahlatır ve gözenekleri açar. Kaşıntı problemini en aza indirir. Kepek oluşmasını da ciddi anlamla azaltmaktadır.
- Çay ağacı yağı; Birçok deri hastalıklarında en çok tercih edilen yağlardan biri olan çağ ağacı yağıdır. Cilt problemlerini hemen çözer. Antimikrobiyal, antifungal ve antiseptik özellikleri sayesinde deri hastalıklarını iyileştirmede etkilidir.
- Limon otu yağı; Genellikle kepekli ve yağlı saçlar için tercih edilmektedir.
- Kolloidal yulaf; Kuru ciltlerde nemlendirme için tercih edilmektedir. Saç dökülmelerini önler. Koruyucu özelliği sayesinde saçı enfeksiyonlara karşı korumaktadır.
Saç derisinde kaşıntı ve dökülmeler için yukarıda bitkisel çözümlerden bahsettik, bunları deneyebilirsiniz. Bu önerilerin yanında her zaman sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz, saçlarınız fazla sıcak suyla yıkanması uzmanlar tarafından önerilmemektedir, her zaman saçınızı ılık su su ile yıkamalısınız. Saçlarınızı kurularken yumuşak bir havlu ile sadece nemi alarak kurutun, fön makinası ile sıcağa maruz bırakmayın, mümkün olduğunca doğal kurutmaya çalışın, jöle, sprey, wax gibi ürünleri kullanmamaya çalışın. Saçlarınız yağlı ise kaşınmayı önlemek için günde 1 defa ılık su ile saçlarınızı yıkayın.