Unutkanlık Nedir? Unutkanlık Belirtileri Nelerdir?
Makalede Neler Var?
Unutkanlık Nedir? Unutkanlık Belirtileri Nelerdir? Kişinin günlük hayatta yaptıkları, yedikleri, gittiği yerleri, vb… aktiviteleri anımsayamamasıdır. Hafıza da bulunan bilgilerin zamanla yok olma durumudur. Hafıza; kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek olmak üzere 2 bölümden oluşur. Kısa süreli bellekteki bilgi akışı tekrarlama ve kodlamalara rağmen uzun belleğe geçiş yapmıyorsa unutkanlık başlar.Kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe bilgi geçişini beynin hipokampüs bölümü sağlar, iş gerçekleşmiyorsa hipokampüs ün çalışmasında sıkıntı vardır. Unutkanlık doğal yaşam akışını olumsuz etkileyebilir.
Unutkanlık Belirtileri Nelerdir?
Kimi zaman kişileri zor durumda bırakan unutkanlık sorunu ile her yaşta karşılaşılabilir .Önem arz eden konu unutkanlığın yaşlılık değil rahatsızlık belirtisi olabileceğidir. Kişiden kişiye değişebileceği bilinerek sık karşılaşılan unutkanlık belirtilerini sıralayalım;
- Basit gibi görünen; gün içerisinde yediğini içtiğini hatırlayamamak
- Yakın zamanda geçtiği yolu, mekanı ve yeri hatırlamamak
- İzleği film, sinema, tiyatro vb.. sosyal aktiviteleri hatırlamamak
- Ocağın altını açık bırakmak
- Okunan kitabın adını yada içeriğini hatırlamamak-
- Yüksek kaygı duyma
- Gereksiz agrasif ve sinirli tavırlar
- Daha önce düzenli yapılan görev ve işlerin takibinin sağlanamaması-
- Hızlı ve doğru karar vermede zorlanma
- Olaylara, diyaloglara ilgisiz ve duyarsız kalma gibi belirtiler ilk sıralamalara alınabilir.
Unutkanlık Neden olur?
Unutkanlığa sebep olan çevresel yada kişiye dayalı etmenleri sıralamaya alalım, bu etkenler kısa süreli belleğe ve uzun süreli belleğe etki etmesine göre değişkenlik gösterir. Kısa süreli belleğe etki eden etmenler toparlanabilen unutkanlıkken, uzun süreli belleğe etki eden nedenler tedavi gerektiren unutkanlık rahatsızlığına hatta alzheimer a sebep olabilir.
- Çağımızın gereği elektronik aletlerle fazla vakit geçirmek
- Yeteri kadar dinlenmemek, uyku düzenini korumamak
- Aşırı stres
- Vitamin ve folik asit eksikliği
- Beyinde bulunan tümör çeşitleri
- Psikolojik rahatsızlıklar
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi
- Genetik yapının yatkınlığı
- Kimi organ hastalıklarının beyne etki etmesi
- Troit hormonlarında düşüklük, başta sıralanabilecek nedenler arasındadır.
Unutkanlıktan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Rahatsızlığa dönüşmemiş; stres, günlük hayatın yoğunluğu, yorgunluğu gibi sebeplerden basit ve sık olmayan unutkanlıklar yaşanabilir. Bu tip unutkanlıklara engel olmak yada unutkanlık belirtileriyle karşılaşmamak için basit öneriler:
- Sürekli kullandığımız yol güzergahının dışına çıkmak, farklı yolları kullanarak ulaşacağımız noktaya varmak,
- Sık görüştüğümüz kişileri ararken telefon rehberinden değil, ezberlediğimiz telefon numaralarını tuşlayarak aramak, beyin cimnastiği yapmak ,
- Okumayı sevdiğimiz kitap konularının dışına çıkmak farklı konular içeren kitaplar okumak,
- Sağlıklı beslenmek, beyin için gerekli vitamin, mineral alımını bilinçli takip etmek,
- Düzenli ve yeteri kadar uyumak,
- Uzman hekim tavsiyesi dışında bilinçsiz diyet uygulamalarından kaçınmak,
- Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması,
- Faaliyet ve aktiviteli hayatı benimsemek, spor aktivitelerinde yer almak, düzenli spor yapmak,
- İzlediğimiz sinema filmlerinin dışına çıkmak, özellikle komedi, animasyon gibi sinemaları da hayatımıza katarak stresi azaltmak,
Unutkanlıktan korunmak için bu maddeleri hayat şartlarımıza uyacak tarzda uyarlayabiliriz.
Not: Unutkanlık sıklığının arttığı, basit günlük olaylarında dışına çıktığını fark ettiğiniz an uzman hekime muayene olmanız tavsiye edilir. Unutulmamalıdır ki unutkanlık yaşlılık belirtisi değildir.
Unutkanlığa İyi Gelen Besinler, Hafızayı Güçlendirme
Unutkanlık bir rahatsızlık değilse ve çocuklarda da hafıza güçlendirmek istiyorsak beslenme ritüelinize bu besinleri de dahil edebilirsiniz. ( Unutulmamalıdır ki besinler tek başına tedavi için yeterli değildir.)
Ceviz, balık çeşitleri, tarçın, ıspanak, bitter çikolata, domates, nar, yumurta, yeşil çay, yaban mersini, tam tahıllı ve kepekli gıdalar, üzüm, kuru yemişlerin geneli beyin gelişimi ve hipokampüsün çalışmasına yardımcı olduğu için günlük tüketimlerimizde yerini almalıdır.
Unutkanlık Tedavisi:
Unutkanlık belirtidir fakat her belirti rahatsızlık olmayabilir. Tedavi gerektirip gerektirmediğine uzman hekim karar vermelidir. Hekimin yönlendirmesine uygun hareket edilmelidir.
Uzman hekimler tarafından Nöropsikiyatri testleri yapılarak ipuçları elde edilir. Unutkanlığın kaynağı psikolojik olarak araştırılır. Stres, yoğunluk gibi sebeplere bağlı basit unutkanlık mı? yoksa temelinde yatan sebeplerden dolayı hipokampüsün çalışmaması ile rahatsızlık belirtisi mi? Bu tanı uzman hekim tarafından konur.
Not: Bilgilendirme amaçlıdır.
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.