Bebeğim Geceleri Sürekli Uyanıyor! Ne Yapmalıyım?
Makalede Neler Var?
Bebeğim Geceleri Sürekli Uyanıyor! Ne Yapmalıyım? Yeni doğan bebekler bu süreçte sık sık uyanır. Gece sık uyanma nasıl önlenir? Genellikle beslenme ihtiyacından uyanırlar. Anneler bu süreçte çok zorlansa da yeni doğan sürecini atlattıktan sonra sık sık uyanmalar azalacak ve uyku düzeni oturmaya başlayacaktır.
Yeni doğan süreci atlatıldıktan sonra da bazı bebekler geceleri sürekli uyanmaya devam eder. Bu süre annelerin dinlenmesine, kaliteli uykuyla bebeklerine daha faydalı ebeveyn olmasına engel olabilir. Bu sıkıntıların önüne geçebilmek için anne adayları ve anneler için sıralanabilecek sorulara cevaplar araştırdık, listemize ekledik. Tüm annelere faydalı olmasını diliyoruz.
Bebeğim Geceleri Neden Sık Sık Uyanıyor?
Özellikle ilk defa anne olan yada diğer çocuklarında yaşamadığı halde yeni doğan bebeğinde yaşadığı sık sık uyanma sorununda aklına “Geceleri bebeğim neden sık sık uyanıyor?” sorusu gelir.
Her yeni doğan bebek kendi doğasında özeldir. İhtiyaçları, istekleri birbirinden farklılık gösterebilir. Örneğin kimi bebek yalancı emzik alırken kimi bebek bunu kabul etmez. Bu farklılıklar da göz önüne alınarak “Geceleri bebeğim neden sık sık uyanıyor?” sorusuna cevap olabilecek seçenekleri sıralayalım.
- Altının kirli olması,
- Beslenme ihtiyacı,
- Pişik olması,
- Ateşinin olması,
- Diş çıkarıyor olması,
- Uyku esnasında gereğinden fazla aydınlatma olması,
- Her zaman uyuduğu yatağında olmaması, alıştığı yastık vb. kullanılan ev eşyalarının farklılığı,
- Gündüz fazla uyumuş olması,
- Gaz çıkarma sorunu yaşaması,
- Sıçrama, hıçkırık ya da korku duygularıyla uyanma.
Hatalı uyku ilişkilendirme (Uyku ilişkilendirmesi aşağıda örnekle açıklanmıştır. Bunlardan biri ya da birkaçı bebeğinizin sık sık uyanmasına sebep olabilir.
Geceleri Bebeğim Sürekli Uyanıyor! Ne Yapmalıyım?
Yeni doğan bebeklik döneminin atlatılması; annenin biraz rahat nefes alması, dinlenme ve eğlenceli sürece geçiş olmalıdır. Tabi bu süreci en güzel şekilde yaşayabilmek ve stressiz atlatabilmek için bebeğin uyku düzeninin oturtulması gerekir.
Burada da annelere büyük görev ve sorumluluklar düşer. Kimi bebekler çaba sarf etmeden doğuştan uyku düzenine sahipken, kimi bebekler de ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duyar.
“Geceleri bebeğim neden sık sık uyanıyor?” ve “Gece sık uyanma nasıl önlenir? sorumuza araştırdığımız cevaplara istinaden şimdide “Geceleri bebeğim sürekli uyanıyor! Ne yapmalıyım?” sorumuzun çözüm yollarını sıralayalım.
Bebekler geceleri neden uyanır?
Uyku düzenini oluştururken dikkat etmeniz gereken bir nokta da bebeğinizin gece neden sık uyandığını anlamanızdır. Bebeğinizin gece sık sık uyanmasının nedenleri şunlar olabilir;
Beslenme ihtiyacı
Yetersiz uyku
Uyuduğu odanın koşulları (ortam ısısı, havası, ışığı, gürültü vs)
Gündüz uykusunun fazla olması
Hastalık/rahatsızlık/diş çıkarma dönemi
Annenin(eğer emziriyorsa) fazla kafein tüketimi
‘Bebekler gece neden sık sık uyanır?’ sorusuna cevap vermek için anne ve babaların öncelikle iyi bir şekilde gözlem yapması gerekir. Bebeğinizin neden sık uyandığını gözlemleyip bilirseniz, ona kaliteli ve sürekli bir uyku düzeni sağlamanız daha kolay olur.
Bebeğim Geceleri Sürekli Ağlayarak Uyanıyor! Ne yapmalıyım?
Geceleri sürekli uyanan bebekler için ne yapılmalıdır?
- İlk öncelikle yeni doğan döneminin atlatılmış olması ve sık sık beslenme ihtiyacının olmaması gerekir. Bebeğin uykusunu düzene oturtabilmek için çocuğun yaş grubuna uygun ritüel oluşturulmalı.
- Bebeğin alt temizleme işleminin yatmadan önce mutlaka kontrol edilmiş olması önemli.
- Bebeğin karnın tok olduğundan ve gazının çıkmış olduğundan emin olunmalı.
- Bebeğin diş çıkarma dönemi takip edilmeli, dönemi sırasında diş etinde şişlik olup olmadığı kontrol edilerek yatmadan önce çocuk doktorunuzun önerdiği rahatlatıcı bir jel kullanılmalı.
- Gündüzleri ihtiyacından fazla ya da zamansız uyutulmamalı.
- Bebek yatmadan hemen önce hareketli, coşkulu ve eğlenceli oyunlardan kaçınılmalı.
- Bebeğin rahatlaması için ılık bir duş aldırılabilir.
- Bebeğin yatacağı odanın derli toplu ve ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olunmalı.
- Hatalı uyku ilişkilendirilmesinden kaçınılmalı ve belirlenen ritüellere sadık kalınmalı.
- Aşırı yorgun ve geç saatlerde bebek uyutulmaması. Bu durum bebeğin uyku haline geçmesine ve kaliteli uyku uyumasına engel olur.
- Bebeğin uyuyacağı odanın ısı derecesi konforuna uygun olmalıdır.
Bebeğin Uyku Saatleri Nasıl Olmalı?
Her bebek doğası gereği ihtiyaçları doğrultusunda uyku saatlerinde farklılık gösterebilir. Bebeklerin uyku saatleri ortalama ihtiyaçları doğrultusunda şu şekilde sıralanabilir.
- Yeni doğan bebekler ortalama 20 saat civarında uyur. Uykuları kesik kesik ve emme ihtiyacı sebebiyle saat aralığı sabit değildir. Gece gündüz kavramları da olmadı için düzenli uykuları yoktur. Uzun uyku saatlerini genelde gündüzleri kullanırlar.
- 1 aylıktan itibaren bebeğin uyku ihtiyacı azalmış olsa da (15-18 saat aralığında) hala sık sık uyanarak beslenme ihtiyacına devam edecektir.
- Bebek 3. ayından itibaren dış dünyaya alışmış ve uyku ihtiyacının uzun bölümünü geceleri karşılamaktadır. Beslenme ihtiyacı dolayısı ile uyansa da geceleri 10 saat civarı uzun uyku ve gündüzleri 3-4 uyku saatiyle gününü tamamlar.
- 6. aydan itibaren ek gıdaya başlaması ve dış dünya ya olan merakı sayesinde uyku düzeni daha da değişecektir. Geceleri 4 saate yakın kesintisiz uyku süreci başlamış olacaktır. Gündüzleri hala 3 uyku saati devam edebilir.
- 9. aydan itibaren bazı bebekler kesintisiz gece uykusu 2 ya da 1 gündüz uykusu ile gününü tamamlar. Büyüme evresinde olan bebekler ortalama 10-12 saat civarında uyurlar.
- 12. aydan itibaren gece uykuları oturur, beslenme ihtiyacından dolayı nadir uyanırlar .Ortalama 8-11 saat civarında uyurlar.1 gündüz uykuları vardır.
Verilen rakamlar diş çıkarma, bazı dış etkenler dolayısıyla değişkenlik gösterebilir. Her bebeğin özel ve ihtiyaç çizelgelerinin değişkenlik gösterdiği de göz ardı edilmemelidir.
Ebeveynlere başarılı uyku saatleri ve sağlık diliyoruz.
Hatalı Uyku İlişkilendirmesi Nedir?
Bazı bebekler doğuştan uyku düzenine sahipmiş gibi saatleri geldiğinde, kendiliğinden, nerede ve ne durumda olduklarının önemi olmaksızın uyuyakalır. Size sadece bebeği alıp yerine yatırmak kalır. Fakat bazı bebekler de ebeveynlerinin desteği olmadan bir türlü uykuya dalamazlar.
Bunun için özellikle anneler bebeklerini daha çabuk uyutmak için kendilerine çözüm yolu olarak, bebeği sallayarak uyutmayı tercih edebilir. Bebek uyku ile sallanmayı ilişkilendirir. Sallama eylemi gerçekleşmeden uykuya dalamaz yada gece uyandığında herhangi sıkıntısı ya da ihtiyacı yok ise yine de kendiliğinden uykuya dalamaz. Tekrar ebeveyn desteğine ihtiyaç duyar.
Bebeği emerek uyutmak, kucakta gezdirerek uyutmak, bebek arabası ile dolaştırarak uyutmak, araba ile dolaştırmak ve yatakta sürekli pışpışlama hareketi uygulamak ta örnek gösterilebilir.
Bebek için uyku ile ilişkilendirme ve bu davranışlarla uykuya dalma “Hatalı uyku ilişkilendirmesi” dir.
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?
Bebekler de uyku düzenini sağlamak için öncelikle bir ritüel oluşturulmalı. Oluşturulan ritüele sadık kalınmalı ve sıralama bozulmadan her akşam uyku öncesi uygulanmalıdır. Oluşturulan ritüel bebeğin ihtiyaçlarına ve dönemine (yaşına) uygun olmalı.
Bazı bebekler anne ve babalarıyla daha fazla vakit geçirmek için direnir, bahaneler ya da kaçışlarla uykuyu reddeder. Bu durumda kararlı olunmalı, bebek korkutulmadan sabırla uyku ritüeline dönülmelidir.
Uyku ritüeli için öneriler:
- Uyku süresine geçilmeden önce sakin ve yumuşak ses tonu ile sohbet etme, sevgimizi dile getirme, yaşına uygun hikayeler okuma,
- Pijama giyme, odanın aydınlatmasını birlikte en aza indirme, yatağı hazırlama, uyku arkadaşı edinme,
- Rahatlatıcı müzik dinleme, ılık duş alma, dişleri fırçalama,
- Gökyüzüne ve yıldızlara iyi geceler dileme, kardeşlere yada diğer ev bireylerine iyi geceler öpücüğü,
Sarılarak ninniler söyleme, uyku saatinde evde misafir olmaması, açıksa tv vb. uyarıcıların kapatılması bu ritüeller uyku düzeni kurulmak istenen bebeğe ve çocuğu uyku zamanı mesajını verecektir.
Not: Bazı bebekler tüm uygulamalara ya da düzene rağmen uyku sorunu yaşayabilir. Böyle durumlar da ebeveynlerin uzman desteği alması tavsiye edilir.
BENZER KONULAR:
En iyi bebek bezi markası
Bebeklerde pişik nasıl geçer?
En iyi bebek maması markası
En iyi çocuk doktoru
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.