Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Evde Nasıl Tedavi Edilir?

    Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Evde Nasıl Tedavi Edilir?

    Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Evde Nasıl Tedavi Edilir?
    Pişik, bebeğin özellikle bez kullanılan döneminde tüm annelerin karşılaştığı sorunlardandır. Ne kadar sık bez değiştirilse de, bebeğin poposu ne kadar dikkatli temizlense de bazı sebeplerden karşılaşılan genellikle kısa sürede evde tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

    Bebeklerde Pişik Neden Olur?

    Bebekte ki bezin uzun süre değiştirilmemesi, idrar ve kakanın uzun süre popoyla temas halinde olması sebep olur. Özellikle sık kaka yapan bebeklerde pişik daha sık görülür çünkü kakanın tahriş etme özelliği idrardan daha fazladır.

    Anne sütünden ek gıdaya geçiş döneminde yaşanır, yine kakanın içeriği değiştiği için yedikleriyle orantılı olarak tahriş özelliği artar.

    Bebeklerin diş çıkarma dönemi pişiğe en elverişli dönemdir. Huzursuzlukları 2 kat daha artabilir

    Bakteri veya mantar enfeksiyonları pişiğe sebep olabilir. Bezin bağlandığı bölge sıcak ve nemli olduğu için mantarların üreme ortamlarıdır.

    Sürtünmeden dolayı pişik olabilir. Bezin sıkı bağlanması, hareket halinde ki bebekte sürtünme ve aşınmaya sebep olduğu için pişik oluşur. Dar kıyafetler ve bebeğin cildine uygun olmayan kumaşlarda pişik sebebidir.

    Bebekte antibiyotik kullanımı da pişiğe sebep olur. Emziren annelerin antibiyotik kullandığı sürede de bebekte pişik görülebilir. Antibiyotikler bağırsakta ki bakterileri öldürdüğünde, doğru oranda iyi bakteri bulunmazsa pişik oluşur.

    Bebeklerde Pişik Belirtisi

    Pişik; kalça, uyluk ve genital bölgede hassaslaşma, kızarıklık, şişlik, derinin kabarması şeklinde görülür. Döküntüler , ilerlemiş ise yara şeklini almış küçük kanama noktaları oluşabilir. Bebek huysuzlaşır, yürüyor ise bacaklarını açarak rahatsızlığını gösterir.

    Bebeklerde Pişik Yapan Yiyecekler Nelerdir?

    ilk öncelikle bilinmelidir ki her bebek doğası gereği birbirinden farklıdır. Farklı yiyeceklere reaksiyon gösterebilirler, bu durum takip gerektirir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde 3 günlük denemelerle bebeğin alerjik reaksiyon gösterip, göstermeyeceğini, pişik olup olmayacağını takip edebiliriz. Bebeklerin yüksek oranda tepki gösterdikleri besinleri şöyle sıralayabiliriz;

    • Asitli, baharatlı ve acı yiyecekler,
    • İnek sütü, bal, yumurta (hayvansal besinler),
    • Fındık, fıstık, ceviz, kakao (kuru yemişler),
    • Limon, turşu, salça (asitli yiyecekler),
    • Kivi, portakal, domates, şeftali, çilek (meyveler).

    !!! Sebzeler diğer besinlere oranla daha az alerjen içerirler. Bu yüzden doktorlar ek gıda dönemine geçişi sebzelerle başlar.

    Meyveler ve diğer tatlı gıdalar ile ek gıdaya başlamak sağlıklı beslenme sürecini zorlaştırır.

    Pişik Evde Nasıl Tedavi Edilir?

    Pişik nasıl geçer?

    Pişik, her ne kadar kısa sürede tedavi edilse de anne ve bebek için zor anların yaşandığı süreçtir. Bebeğin sürekli huzursuzluğu yaşadığı acı anneyi de olumsuz etkiler. Bu süreyi kolaylaştırmak için basit evde uygulanan yöntemleri sıralayalım.

    • Tedavinin önemli ilk aşaması, bebeğin cildini kuru ve temiz tutmaktadır. Islak mendil kullanmak yerine su ile yıkayarak temizlemeli ve hafif dokunuşlarla kurulamalıyız. Altında bez olmadan geçen süre takip edilerek daha uzun tutulmalı.
    • Pişik döneminde 1 numara büyük bez kullanılmalı sürtünmeye müsaade etmeyecek bollukta bağlanmalı, üzerine lastikli külot giydirmekten kaçınılmalı.
    • Bez bağlamadan önce mutlaka tahriş olan bölgeye ince tabaka halinde pişik kremi sürülmeli. Krem seçiminiz maddi durumunuz ya da bebeğe iyi gelip gelmemesine göre değişkenlik gösterebilir. Eğer tercihiniz kremler değil ise doğal ve bitkisel ürünlerden faydalanabilirsiniz.
    • Bez değişiminden sonra ellerinizi mutlaka yıkayın ki bakteri ve mantarların dağılımının önüne geçmiş olursunuz.
    • Bebek için kıyafet tercihiniz bol, vücudunu sıkmayacak pamuklu ürünler olmalı. Sürtünmeye sebep olmadığı için önlem alınmış olur.
    • Pişik döneminde özellikle asitli, baharatlı ve acılı besinlerden kaçınılmalı ki daha çok tetiklemesin. Sıvı tüketimi arttırılmalı.

    Pişiğe Doğal ve Bitkisel Çözümler Nelerdir?

    Bazı anneler, pişik kremi yerine doğal ve bitkisel ürünleri tercih edebilir. Tabi bu genelde bebeklerin pişik tedavisine verdiği cevaba bağlı olarak da değişebilir. Ekonomik ve zararsız oluşuyla da annelerin tavsiyelerindendir. Şimdi pişiğe etkili doğal ve bitkisel çözümlerin başında gelenleri sıralayalım.

    Bebeklerde Pişik İçin Hindistan Cevizi Yağı

    Hindistan cevizi yağı içeriğinde; E,K,C vitaminleri, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum barındırır. Son yıllar da bakım ve güzellik ürünlerinde favori sıralamasında ilkler arkasındadır.
    Hasarlanan dokunun iyileştirilmesi, geçici kızarıkların onarılması, yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğiyle pişiklerde kullanımı doğal ve bitkisel çözüm yoludur. Nemlendirici özelliği ile de bebeğinizin vücuduna masaj yapmada kullanabilirsiniz. Cildi temizleme ve arındırma içeriği ile pişik için önlem alınmış olur.

    Bebeklerde Pişiğe Kantaron Yağı İyi Gelir Mi?

    Ülkemizde kendiliğinden doğada var olan sarı kantaron otunun çiçeği ve zeytin yağının bileşiminden elde edilen bu ürün ; yara, yanık, vb. cilt hasarlarının onarımında ne kadar etkili olduğu bilinmektedir. Tecrübeli büyüklerimizden de öğrendiğimiz  gibi evde yapabilmemiz, maliyetinin az oluşu da artı etkendir.
    Şimdi bu ürünün bebeğinizi ne kadar rahatlatacağından ve acısını hafifleteceğinden bahsedenim. Bu mucizevi bitkisel yağ onarıcı özelliğiyle bebeğinizin cildini kısa sürede geçirecek, bebek için dayanılması zor yanmayı hemen hafifletecektir.

    Pişiğe Zeytin Yağı İyi Gelir Mi?

    Doğal ve bitkisel ürünlerin başında gelir. Geçmişten bugüne büyüklerimiz tarafından kullanılan en bilindik yöntemdir. Pamuk yardımıyla pişik olan bölgeye ince tabaka halinde sürülür ve açık bırakılarak havalanması beklenir. Her ürünün içinde kullandığımızı ve tükettiğimizi düşündüğümüzde en zararsız ürünlerdendir.

    Bebeklerde Pişik Kaç Günde Geçer?

    Pişik, evde tedavi edilebilen, bebeklerde sık rastlanan basit rahatsızlıktır. Acısını, yanma hissini kullandığımız yöntem ve ürünlerle çok kısa sürede atlatabilir, bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Fakat tamamen geçmesi 2-7 gün arasında değişkenlik gösterir. Daha uzun süre geçmeyen, yaraya dönüşmüş ya da vücudun diğer kısımlarına sıçramış pişikler için mutlaka uzmandan destek alınmalıdır. Farklı bir tedavi yöntemi gerektirebilir.

    En İyi Bebek Pişik Kremi Hangisi?

    Her bebeğin sevdiği -sevmediği şeyler nasıl değişkenlik gösteriyorsa, doğaları gereği vücutlarının tepkileri de farklılık gösterecektir. Takip gerektirir.
    Araştırmalarımız sonucu annelerin tavsiye ettiği pişik kremlerini sıralamaya koyalım:

    Bepanthol:

    Tüm dünyada 75 yoldan uzun süredir cilt ürünlerinde tecrübeli Bayer in sahip olduğu Bepanthol güvenilir, kendini hala geliştiren ve uzman bir markadır. İçeriğinde Provitamin B5 koruyucu özelliğe sahiptir. Annelerin tercih ettiği ürünler arasında ilk sıralardadır. Kullanım özelliği ve alanlarına bağlı olarak çeşitleri mevcuttur.

    Sebamed:

    5.5 lik pH değerine sahip olan ürünün doğal koruyucu özelliği klinik olarak kanıtlanmıştır. İltihaba karşı koruyucu bariyer oluşturur. Yüzde 31 lipit içeriği mevcuttur ve anneler tarafından tavsiye edilen ürünlerdendir.

    Mustela:

    Yüzde 95 doğal kökenli ve yüksek toleranslı formüllerle üretilen bu ürün anneler tarafından ilk tercihler arasında. Her cilt tipine özel ürünleri, bebekler için kullanım alanına göre çeşitleri, çocuk ve yetişkinlere özel günlük ürünleri de mevcuttur.

    Sudocrem:

    Kızarıklığı ve tahrişi önlemeye yardımcı olur. Geniş kullanım alanına sahiptir. İçeriği zengindir. Tüm cilt tiplerine uygundur. Yine annelerin tavsiyelerinin başında gelir. Elinize aldığınızda diğer ürünlere nazaran daha yağlı ve yoğun olduğunu fark edeceksiniz.

    Pişik Bebeğin Canını Acıtır Mı?

    Çiçeği burnunda yeni anne olmuş hanımları en çok korkutan sorulardan biriside budur. Bebeklerin ağlama sebepleri arasında pişiğin canını acıtıyor olması da vardır. Bebekler dil gelişimleri tamamlanmadığı dönemde ağlayarak ve huzursuz olarak gösterebilirler. Acılarına biran önce son vermek için “Pişik Evde Nasıl Tedavi Edilir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Bebeklerde Pişik Ateş Yapar mı?

    Bebeğin tükettiği gıdalar, bezin bağlanışı, havaların sıcaklığı, dar kıyafetler, antibiyotik kullanımı gibi sebeplerden oluşan deri hastalığı pişik normalde ateş yapmaz. Diş çıkarma döneminde bebeğin ishali sebeple pişik olmasının yanı sıra ateş olabilir. Bunun dışında bebek pişik olduğu dönemde grip, bronşit vb. rahatsızlıklar eklendiğinde ateş olabilir. Böyle durumlarda mutlaka uzman hekime danışılmalıdır.

    Bebeklerde Pişik Ağrısına Ne İyi Gelir?

    Bebekler bu zorlu günlerinde huzursuzluklarının yanı sıra ağrı çeker. Pişik ağrısını en Kısa sürede sonlandırmak ve bebeği rahatlatmak için poposunun suyla temizlenip hafif dokunuşlarla kurulanması sonrasında tercihiniz olan pişik tedavi ürününü ince katman halinde sürüp, normalden biraz daha fazla açık bırakabilirsiniz.

    NOT: Pişiğin yanı sıra ateş varsa, 3 günlük süre zarfında tedaviye cevap vermiyorsa, antibiyotik kullanılıyor, pişik ciddi boyutlara dönüşüyor ve cildin başka kısımlarına da yayılıyorsa mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

    Telaşlı ve zorlu günlerinizi sağlıkla atlatmanız dileğiyle.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.